جدول ۱. تعداد و سهم پژوهشگران پراستناد علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری به تفکیک حوزه های موضوعی
وی اظهار داشت: از دیدگاه مقام معظم رهبری، علوم انسانی به اندازه علوم صنعتی و پزشکی مهم است و پیشرفت و نظریه پردازی در آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ایشان بسیاری از حوادث و اتفاقات دنیا را ناشی از نظریه پردازی های دانشمندان این رشته ها می دانند و می فرمایند: «بسیاری از حوادث دنیا حتّی در زمینه های اقتصادی و سیاسی و غیره، محکومِ نظرات صاحبنظران در علوم انسانی است؛ در جامعه شناسی، در روان شناسی، در فلسفه؛ آنها هستند که شاخص ها را مشخص می کنند.»
نمودار ۲. فراوانی پژوهشگران پراستناد علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری به تفکیک حوزه های موضوعی
در گزارش پیشین در بازه زمانی ۱۰ ساله (۱۳۹۹-۱۳۹۰) موسسه (ISC)، تعداد ۳۳۳ پژوهشگر به عنوان پژوهشگر پر استناد این حوزه معرفی شده بودند که در سال جاری شاهد رشد ۲۷ درصدی پژوهشگران هستیم.
وی ادامه داد: مابقی پژوهشگران مربوط به ۱۳ حوزه موضوعی جامعه شناسی و علوم سیاسی، روان شناسی، علوم اقتصادی، زبان و زبانشناسی، الهیات و معارف اسلامی، علوم تاریخی، زبان و ادبیات، حقوق، فلسفه، علوم جغرافیایی، علم اطلاعات و دانش شناسی ، هنر و معماری و سایر هستند. جدول ۱ و نمودار ۲ این آمار را برای کلیه رشته ها نشان می دهد.
رییس ISC خاطرنشان کرد: تعداد ۴۲۴ نفر پژوهشگر پراستناد در گستره علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری توسط موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام(ISC) شناسایی و در ۱۶ حوزه موضوعی علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری دسته بندی شدند.
نمودار ۱. فراوانی پژوهشگران پراستناد علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری به تفکیک سال
وی ادامه داد: این تحلیل با شناسایی فهرستی از پراستنادترین نویسندگان در هر حوزه با استفاده از روش های نرم افزاری آغاز می شود. در مرحله بعد، ابهام زدایی و یکدست سازی این فهرست که منجر به شناسایی افراد متعدد با نام یکسان یا افراد یکسان با نام های متنوع می شود انجام می پذیرد.
رییس ISC ادامه داد: با توجه به اهمیت تحقیقات در حوزه علوم انسانی، موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) در راستای رسالت خود که رصد و پایش علم و فناوری کشور و جهان اسلام است، به طور سالانه با اتکاء به منابع اطلاعاتی و پایگاه های داده خود، اقدام به شناسایی پژوهشگران پر استناد علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری می کند که در این گزارش، پژوهشگران پر استناد در بازه زمانی ۱۰ ساله (۱۴۰۰-۱۳۹۱) معرفی شده اند.
سهم دانشگاه ها و موسسات پژوهشی از پژوهشگران پر استناد علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری
فاضل زاده گفت: پژوهشگران در هر حوزه بر حسب تعداد استنادهایی که دریافت کرده اند مرتب سازی و سپس پژوهشگران پر استناد بر اساس حدود آستانه استنادی به عنوان پژوهشگران پراستناد گستره علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری در نظر گرفته می شوند. معیار انتخاب پژوهشگران در این فهرست، تعداد استنادهای صورت گرفته به تولیدات علمی آنها است.
جدول ۲. سهم دانشگاه ها و موسسات پژوهشی از پژوهشگران پر استناد علوم انسانی، علوم اجتماعی، هنر و معماری